Laminat Parke Kaplama Nedir?
Laminat parke kaplama, eviniz için en konforlu ve pratik kaplama türlerindendir. Oldukça doğal görünümlü olmalarının yanında uzun ömürlüdürler. Ayrıca uygun fiyatları da kendilerine ayrı bir cazibe katar. Birçok kullanıcı, laminat parkeleri tercih eder. Haydi laminat parkeleri daha yakından tanıyalım.
Laminat Parke Nasıl Döşenir?
Laminat parkelerin döşenmesi pek de zor sayılmaz. Doğru malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız yeterlidir. 3 adet yöntem bulunmaktadır: Tutkalsız döşeme yapabilir, clickguard gibi bir derz malzemesiyle döşeme işlemi (neme karşı yüksek koruma) ve tutkalla döşeme işlemi yapabilirsiniz. Tutkalla yapılan döşeme işlemi de neme karşı sürekli bir koruma sağlar. Fakat bu işlem diğerlerine göre daha zahmetlidir. Diğer yöntemlerde kaplamayı söküp yeniden döşemeniz mümkündür. Tutkalla döşemede ise sökme işlem ve ikinci bir yer kaplaması yapmanız olanaksızdır.
Laminat parke döşemelerinizi doğru yapmanız için size birkaç madde yazacağız. İlk olarak döşemek istediğiniz alt zemini temizlemeniz gerekmektedir. Her alt zemin laminat parkeler için uygun değildir.
Şaplı zemin üzerine laminat kaplama yapacaksanız, zemin kesinlikle düz, temiz ve kuru olmalıdır. Zeminde üç milimetreden fazla olan pürüzleri yok etmeniz gerekir. Nem kesici malzeme olarak da PE- folyo kullanmalısınız.
Tahta zemin üzerine laminat kaplama yapacaksanız döşenen tahtaları sabitlemeniz sonrasında düz olmayan noktaları tesviye etmeniz yani düzlemeniz gerekir. Ahşap zeminlerde PE-folyo kullanamazsınız.
PV veya Linoleum zemin üzerine laminat kaplama yapamazsınız. Böyle bir zemininiz varsa bu zemini kaldırmanız gerekmektedir.
Zemin ısıtma hatlarının olduğu alt katmana laminat kaplama yapacaksanız mutlaka ısıtma sistemi uzmanına danışın. 28 derece zemin ısısını kesinlikle aşmamalısınız.
Lamina Kaplama Döşemeden Önce Yapmanız Gerekenler:
- Paketleri, aynı iklimsel koşullar altında saklayın ve açılan paketleri derhal kullanın.
- Alt zemin mutlaka ve mutlaka düz, temiz ve kuru olmalıdır. Unutmayın laminat döşeme yaparken pürüzlü zeminler en büyük düşmanınızdır.
- Laminat kaplama için en uygun sıcaklık koşulu 20 derecedir. Yüzde 50-70 arası bağıl nem oranı kaplamaların uzun ömürlü olması için yeterlidir.
- Beton, şap, fayans gibi mineral yapılı alt zemin üzerine döşeme yapıyorsanız alt zeminin nemini ölçmeniz gerekir. Zeminden ısıtma sisteminiz varsa üzerine çimento şap yapacaksanız şap katmanı yüzde 1,8 cm olmadır. Zemin ısıtmasız çimento şapı yapıyorsanız bu oran yüzde 2 cm olmalıdır. Zemin ısıtma sistemi üzerine anhidrit şap kullanıyorsanız şap kalınlığı yüzde 0,3; zemin ısıtmasız ise şap kalınlığı yüzde 0,5 cm olmalıdır.
- Mineral alt zemin üzerine döşeme yapmada önce nem için bir önlem almanız lazım. bunun için buhar kesici bir folyo olan PE-folyo döşemelisiniz.
- Laminat döşemeleri için halı yer kaplaması uygun bir zemin değildir.
- Yürüme sesini sönümlemek için 2 mm kalınlığında PE-köpük folyo kullanabilirsiniz.
- 8. Hatları panellerle aynı yöne döşeyin.
Gerekli bilgiler ve malzemeler:
- Oda boyutları
- Kaide çıtaları
- Clickguard (yönteminize göre)
- Tesviye, geçiş, bitirme profilleri
- Sabitleme mandalları
- Buhar kesici folyo
- Yürüme sesi çok fazla yapıyorsa yürüme sesi yalıtım malzemesi
Laminat Parke Süpürgelik Montajı Nasıl Yapılır?
Süpürgelik montajı yapılırken duvar diplerinde 15-20 mm genleşme boşluğu bırakılır. Bırakılan boşluk dekoratif olarak örtülebilir. Bu yüzden de laminat parke süpürge montajı yapılır. Alacağınız malzemenin kalitesi uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir. Laminat parke süpürgeliği, MDF üzeri bir kağıt kaplamadır. 4-10 cm arasında değişkenlik gösteren ebatları vardır. Montaj, çelik tel çivi ile duvara yapılır.
Laminat Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İlk dikkat edilmesi gereken şey laminat parkenizin ISO 9002 belgesine sahip olmasıdır. Parkenin sağlamlık derecesini mutlaka öğrenmelisiniz. 1 metreküpte kaç kg HDF kullanıldığı belirtilmelidir. HDF’nin yoğunluğu hakkında bilgi alınız.
Ana kriter her zaman dayanıklılıktır. Parkenin rengi size çok çekici gelse de kolay çizilebilir bir yapıya sahip olabilir. Olaya duygusal değil de mantıkla bakmaya çalışın. Dayanıklılığını araştırın. Parkenin daha şık görünmesi için yakın tonlarda veya zıt renklerde süpürgelikler seçebilirsiniz.
Parkenin kullanım alanı da oldukça önemli bir etkendir. İki farklı parke sınıfı bulunur. Hareket hacmi yani yürüyüş trafiği yüksek olan yerlerde üst sınıflar tercih edilir. Daha az hareket olan zeminlerde ise alt sınıflar kullanılır. 21,22.23 sınıfları konut için kullanıma; 31, 32, 33 sınıfları da ticari yerler için uygundur. 8 mm parkelerde 10 yıl, 10 mm parkelerde 15 yıl garanti süresi vardır.
Laminat Parke Nasıl Sökülür?
Öncelikle odadaki eşyaları tamamen kaldırırn. Parkelerin kenarları kırılgandır. Eğer söktüğünüz parkeleri ileride tekrar kullanmayı düşünüyorsanız dikkatlice söküm yapın. Sökümden önce süpürgelikleri kaldırmanız size kolaylık sağlar. Ucu düz bir demir ile süpürgelikleri duvardan ayırın. Süpürgeleri çıkardıktan sonra çivi kalıntıları göreceksiniz. Çekiş yardımıyla çivileri çıkarın. Duvara zarar vermeyin. Parkelerin sökümü ise oldukça kolayi. Tek bir tanesini çıkardığınızda gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Bunun için ucu düz bir demir spatula kullanabilirsiniz. Tutkal ile yapıştırılmış laminat parkeleri çözücü solüsyon ile sökebilirsiniz.
Laminat Parkeyi Nasıl Silmelisiniz?
Parkelerinizi aldınız fakat şık görünüşlerini ilk günkü gibi sürdürmek mi istiyorsunuz? Bunun için parkelerinizi sık sık temizlemeniz ve temizlik sırasında doğru ürünler kullanmanız gerekiyor. Parkelerinizi temizlerken sert kimyasal ürünler seçmemeniz lazım. Çünkü bu sert kimyasalların parkelerinize zarar verme olasılığı oldukça yüksek. Doğru malzeme seçme kriteriniz mutlaka olsun. Tüm bu uyarıların yanında laminat parkeleri temizlemek için çok fazla temizlik eşyasına gerek yok. Bu tarz parkeler, ahşap parkelere göre daha dayanıklı olduğundan bu işlem oldukça kolay. Aslında günlük temizlikte laminat parkeleri elektrik süpürgesiyle bir kez silmek yeterli oluyor. Fakat bunun dışında haftada bir veya iki kez ıslak temizlik de idealdir.
Laminat parkelerinizi, arap sabunu gibi doğal bir sabunla da temizleyebilirsiniz. Temizlik kovanıza parkelerin kirlilik durumuna göre bir miktar sıvı ya da jel halde bulunan arap sabunundan ilave edin. Temizlik bezinizi veya paspasınızı, bu kovanın içine batırın ve bezi iyice sıkın. Bu işlemlerden sonra laminat parkelerinizin temizliğine başlayabilirsiniz. Arap sabunu kokusunun ağır gelmesi durumunda suya birkaç damla çiçek kokulu esanslardan damlatabilirsiniz. Temizlik işlemi bittikten sonra laminat parkeleri ıslak bırakmamaya özen göstermelisiniz. Parkeleriniz zamanla şişebilir ve istenmeyen bir görünüm alabilir. Mutlaka ıslak bırakmamaya dikkat edin. Sİldikten sonra bir güzel kurulayın.
Çocuklarınızın parkenize boya kalemleriyle bir şeyler çizdiğini düşünün veya rujunuzun parkeye leke yaptığını.
Böyle durumlarda laminat parkeleriniz üzerine bulaşık deterjanı damlatıp ıslak bezle ovabilirsiniz. Herhangi bir yiyecek lekesini de bu şekilde çıkarmanız olasıdır. Bulaşık deterjanı damlattığınız yeri bezle ovaladıktan sonra iyice kurulayın. Daha önce de dediğimiz gibi laminant parkelerin ıslak kalmaması çok önemli. Silme işlemini gerçekleştirirken nemli bez ya da özel fiber bez kullanmanız yararınıza olur. Arada bir parkelerinizi cilalayabilirsiniz. Yine de siz siz olun bu işlemi çok fazla gerçekleştirmeyin. Aksi halde parkelerinizin ömrü kısalacaktır.
Laminat parkelerin parlak durması ve zaman içinde aşınmaması da oldukça önemlidir. Parlaklığı ilk günkü gibi korumanız için çok basit bir yöntem var. O da sirke. Sirke, yüzeydeki birçok bakteriyi öldürürken bir yandan da parkelerinizi parlak tutmanız için birebirdir. Yani hem hijyeni sağlamış hem de göz zevkinizi kurtarmış olursunuz. Sirkeyi başka türlü de kullanabilirsiniz. Örneğin parkeleri iyice sildikten sonra son olarak kovaya bir çay bardağı sirke döküp bir kez de sirke ile üzerinden geçebilirsiniz. Veya arap sabununu bir fincan sirkeyle karıştırıp kullanabilirsiniz. Sirke, gerçekten de her derde deva. Tüm bu yöntemlerle parkelerinizin tertemiz kalacağından emin olabilirsiniz. Unutmayın az, her zaman daha çoktur. Temizlik sırasında fazla sıvı kullanarak içinde oldukça fazla miktarda ahşap malzeme bulunan laminant parkelerinizi kabartmak ve çürümelerine neden olmak istemezsiniz.
Bir yanıt yazın